Erdoğan'dan enflasyon, öğrenci bursuna zam ve başörtüsü düzenlemesi konusunda flaş açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nda alınan kararlara ilişkin  açıklamalarda bulundu. Erdoğan, başörtüsü düzenlemesine ilişkin, 'Demokrasi, hak ve özgürlükler gibi kavramları samimiyetle savunan herke

(AKAJANS) - Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Kabine Toplantısı'nda alınan kararlara ilişkin  açıklamalarda bulundu. Üniversite öğrencilerine müjde veren Erdoğan, "Öğrencilerimize başarı destek ödemesi yapacağız. Bu yıl itibariyle lisansta 850 lira olan bursu 1250 liraya çıkarıyoruz. Yüksek lisansta 1700 liradan 2500 liaraya doktora da 2550 liradan 3750 liraya çıkarıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsü düzenlemesine ilişkin, "Demokrasi, hak ve özgürlükler gibi kavramları samimiyetle savunan herkesi bu teklifi desteklemeye çağrıyoruz." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 15.50'de başlayan Kabine Toplantısı, yaklaşık 3 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Sözlerime başlarken Kumluca ve Finike ilçerinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz tüm kurumlarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Cumartesi günü Samsun'da onbinlerle bir araya gelerek toplu açılışlarımızı yaptık. Ülkemize ve milletimize hizmetle dolu 2 haftayı geride bıraktık.

Türkiye Yüzyılı mesajı

Cumhuriyetimizin 100. yılının sevincini yaşamak lafla sözle şiirle olmaz. Bizim için Cumhuriyetin 100. yılı istikbalimize yakışır eserlerle milletimizin karşısına çıkmak demektir. Dünyanın siyasi ve ekonomik olarak tarihi bir dönüşüm içerisine girdiği dönemde Türkiye Yüzyılı vizyonu hayati bir önem kazanmıştır. Cumhuriyetimizin ilk yüz yılında vaktimizi boşa tüketen tartışmaları artık geride bırakmalıyız. Artık hep birlikte ortak geleceğimize odaklanmalıyız. Türkiye Yüzyılına umutla kararlılıkla bakabildiğimizde bu aziz milletimize sorumluluğumuz hakkıyla yerine getirebiliriz. Türkiye Yüzyılı ile nesillerin özlemi olan güvenlik ve refah seviyesine çıkarmak istiyoruz.

'Emperyalist güçlere' mesaj

Vatan toprakları üstünde varlığımızı her dönemde karşımıza çıkan emperyalist güçlere karşı verdiğimiz mücadeleye borçluyuz. Bugün de milletimiz üzerinde karanlık hesaplar yapan emperyalist yapılara karşı aynı mücadeleyi tek vücut, tek yürek olarak vermek mecburiyetindeyiz. Milletimiz darbecilere, ekonomik tetikçilere karşı yanımızda yer alarak milli iradenin gücünü ispatlamıştır.

Başörtüsüne ilişkin yasa teklifi

Başörtüsü özgürlüğünü teminat altına almayı, ve aile kurumunu güçlendirmeyi amaçlayan anayasa değişikliği teklifi milletimizin sorunlarını milli iradenin gücü ile çözme kararlılığın son örneğidir. Demokrasi, hak ve özgürlükler gibi kavramları samimiyetle savunan herkesi bu teklifi desteklemeye çağrıyoruz.

Terörle mücadele

Kararlılık ve cesaretle uygulamaya koyduğumuz terör örgütleri ile mücadele ile bu sorunun üstesinden önemli ölçüde geldik. Son dönemde verdiği ağır kayıplara rağmen saldırılarını yeniden artırmaya çalışan terör örgütünü bu şekilde hareket etmeye yönelten sebepleri biliyoruz. Sınırımızdaki güvenlik hattını tamamlayarak bu sinsi planı bozacağız.

Enflasyon ve fahiş fiyat artışları

Emtia fiyatlarındaki yükselişin en belirgin faktörü olan dış sebeplerin istikrara kavuşmasının biraz vakit alacağı anlaşılıyor. İçerideyse kimi panikten kimi art niyetten kaynaklanan kurdaki ve maliyetteki artışla izah edilemeyen fahiş fiyat artışlarına maruz kaldığımız gerçektir. Enflasyonun birkaç ay içerisinde yüzde 40'lara ineceği ortada, yüzde 20'ler seviyesine indirmekte kararlıyız.

6 yaşındaki kız çocuğunun istismara uğraması

Arkadaşlarımız gereken çalışmaları yaptı ancak bunları görmezden gelen bir muhalefet söz konusu. Her şeyden önce günümüz şartlarında 13 yaşında nişan, 14 yaşında evlilik gibi bir durumu kabul edebilmemiz asla mümkün değildir. Daha küçük yaştaki istismar iddiaları tam bir faciadır. Mağdur, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza başvurduğu andan itibaren kurumlarımız bu konuyu sahiplenmiştir. İçişleri Bakanlığımız tarafından yürütülen soruşturmanın ardından konu yargıya intikal etmiştir. Bu aşamada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız avukat temin etmiştir. Dava ile ilgili ilk duruşmanın yakında yapılması bekleniyor.

'Bay Kemal Diyarbakır annelerini kaç kez ziyaret ettin?'

Bey Kemal kendine çeki düzen ver. Her şeyden önce böyle bir hadiseyi milletimizin inancıyla ve o inancın temsilcisi kurumlarla irtibatlandırmak en hafif ifadesiyle ahlaki olmayan bir çarpıtmadır. Niyet mağdurun hakkını savunmaksa biz bunu zaten yapıyoruz. Sonuna kadar da yapacağız. Bay Kemal Diyarbakır Anneleri'ni kaç kere ziyaret ettin. Kızları, yavruları ellerinden alınan gözü yaşlı anneleri kaç kere ziyaret ettin. Medya ve benzeri yerlerdeki rezilliklere göz yumanların bu hadise üzerinden insanlarımızın bir kısmının değerlerine saldırmasına onlara linç uygulamasına müsaade göstermiyoruz. Bu konuyu da her seviyede takip etmeyi ve neticelendirmeyi sürdüreceğiz.

Karadeniz'deki doğal gaz keşfi

Bugün 540 milyar metreküplük bir rezerve ulaştık. Bölgede yeni keşifler neticelendirildiğine milletimizle paylaşacağız. Günlük 10 milyon metreküp gaz üretimi ile başlayıp bunu 40 milyon metreküpe çıkaracağız. Gazı karada işleyecek Filyos'un yüzde 85'i tamamladık.

Gabar Dağı'nda petrol bulunması

Terörden temizlenen Gabar Dağı'nda mayın temizliği sırasında şehit olan Esma Çevik'in adını verdiğimiz bölgede 150 milyon net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfettik. Dünyada 2022 yılında karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezervin değeri 12 milyar dolara denk geliyor. Buradaki petrol üretimimizi çok daha üst seviyelere taşıyacağız.

Sosyal destekler

Hayata geçirdiğimiz ve sürekli geliştirdiğimiz Türkiye Aile Destekleri kapsamına giren 2,8 milyon hanemize 9,2 milyar lira nakti kaynak aktardık. Bu ay 3,8 milyar daha nakti kaynak aktarımı yapacağız. Kasım ayında 9,4 milyon ihtiyaç sahibi vatandaşımızın 2,9 milyar lira tutuarındaki genel sağlık sigortasını ödeyerek ücretsiz sağlık hizmeti almalarını sağladık.

Lisans öğrencilerinin kredi ve bursları 1250 liraya yükseltildi

Öğrencilerimize başarı destek ödemesi yapacağız. Bu yıl itibariyle lisansta 850 lira olan bursu 1250 liraya çıkarıyoruz. Yüksek lisansta 1700 liradan 2500 liaraya doktora da 2550 liradan 3750 liraya çıkarıyoruz. Kredi almış öğrencilerin sadece ana para ödemesini sağlayan düzenlemeye gittik. Bununla kalmadık 2022-2023 döneminde ücretlere zam yapmayarak öğrencilerimizin yurtlarında barınabilme hakkı sağladık. Bu yıl 850 bin kişi ile yurtlarımızda rekor barınma sayısına ulaştık."

Bakmadan Geçme