• Haberler
  • Ekonomi
  • BIST 100'de dalgalanmanın ardından toparlanma başladı, gözler yabancı alımı ve rezervlerde

BIST 100'de dalgalanmanın ardından toparlanma başladı, gözler yabancı alımı ve rezervlerde

Borsa İstanbul'da yatırım fonlarına ilişkin gelişmelerin yarattığı sert satışın ardından endeks perşembe günü toparlanırken, TCMB verileri 11 Eylül haftasında yabancı yatırımcıların hem hisse senedi hem de DİBS tarafında net alım yaptığını gösterdi. Rezervlerdeki artış ve CDS'in son haftalardaki seyri de TL varlıkların dış finansman görünümünde izlenen göstergeler arasında bulunuyor.

İSTANBUL (AKAJANS)  - Borsa İstanbul’da haftanın ortasında yaşanan sert satışın ardından piyasa perşembe günü toparlanırken, yatırımcıların odağında fon piyasasındaki gelişmelerin yanı sıra yabancı portföy akımları, Merkez Bankası rezervleri ve Türkiye’nin risk primi bulunuyor. BIST 100, 17 Eylül seansını yüzde 3,11 yükselişle 13.530,38 puandan tamamladı. Endeks bir önceki gün yüzde 5,54 gerilemişti.

Yabancı yatırımcı yeniden alım tarafında

TCMB'nin 11 Eylül haftasına ilişkin menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar hisse senetlerinde 277,7 milyon dolarlık, DİBS'te ise 151,2 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Bir önceki hafta hisse senetlerinde 647,6 milyon dolarlık net satış gerçekleşmişti.

Bu veriler, hisse piyasasında son haftalarda dalgalanan yabancı akımların 11 Eylül haftasında yeniden alım yönüne döndüğünü gösteriyor. DİBS tarafında ise yabancı alımları üst üste devam etti.

Rezervlerde artış

TCMB'nin 17 Eylül'de yayımladığı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, brüt uluslararası rezervlerin 24 Temmuz'dan 4 Eylül'e kadar 21,6 milyar dolar artarak 184,2 milyar dolara yükseldiği belirtildi. Aynı özette Türkiye'nin beş yıllık CDS'inin 22 Temmuz'dan 9 Eylül'e kadar gerileyerek 220 baz puan seviyesine geldiği kaydedildi.

Ancak CDS'teki hareketi doğrudan rezervlerdeki artışa bağlamak yerine, iki göstergenin birlikte izlenmesi daha temkinli bir piyasa dili oluşturuyor. Nitekim 15 Eylül itibarıyla Türkiye'nin beş yıllık CDS'i 229,99 baz puana yükselmişti.

Para politikasında faiz yüzde 37'de

TCMB, 10 Eylül'deki PPK toplantısında politika faizini yüzde 37, gecelik borç verme faizini yüzde 40 ve gecelik borçlanma faizini yüzde 35,5 seviyesinde sabit tuttu. Banka, son enflasyon verileri ve öncü göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde gerilemeye işaret ettiğini belirtirken, enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümü açısından yukarı yönlü risk oluşturduğunu bildirdi.

TCMB'nin bir sonraki PPK toplantısı 22 Ekim 2026 tarihinde yapılacak.

Borsa için yeni denge arayışı

BIST 100'deki son iki seans, piyasanın yalnızca makroekonomik göstergelerle değil, sermaye piyasası araçlarındaki likidite ve fonlama koşullarıyla da şekillendiğini gösterdi. Reuters'a göre yetkililer 17 Eylül'de piyasadaki likidite sıkışıklığının ardından repo fonlamasını 300 milyar liraya çıkarırken, SPK bazı yatırım fonlarına ilişkin işlem ve tasfiye kararları aldı. BIST 100 gün içinde yüzde 5'in üzerinde düşüşten toparlanarak günü yükselişle tamamladı.

Bakmadan Geçme

Akajans - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!