TİM: MB kararları 265 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için elimizi güçlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Merkez Bankası'nın alınan kararlarının, 265 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için ellerini güçlendirdiğini vurgulayarak ihracatçıların beklentilerine uygun adımlar atıldığını belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Merkez Bankası'nın alınan kararlarının, 265 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için ellerini güçlendirdiğini vurgulayarak ihracatçıların beklentilerine uygun adımlar atıldığını belirtti. Gültepe, özellikle ihracat kredilerinin sınırlandırıcı tedbirlerin dışında tutulmasını ve reeskont kredilerinde günlük limitin 1,5 milyar TL'ye yükseltilmesini, KOBİ payının artırılmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Bu yeni düzenlemelerin ihracat ailesi tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Gültepe, uzun süredir ihracatçılar için finansmana erişimin öncelikli sorunlardan biri olduğunu da hatırlattı. Yeni kararların ihracatçılara büyük bir motivasyon kaynağı olacağını ve hedeflere ulaşmak için güçlü bir destek sağlayacağını dile getirdi.

Gültepe şunları kaydetti:

“İhracatımız yükseldikçe finansman ihtiyacımız da artıyor. Yükselen talep, yeni yatırımları, yeni yatırımlar, farklı finansal ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Ancak uzun süreden bu yana finansmana erişimde sıkıntılarla karşılaşıyorduk. İhracatçılarımızın bu sorununu her platformda dile getirdik. Finansmana erişimin kolaylaştırılması yönündeki beklentimizi 17 Haziran’da ‘İhracatın Şampiyonları’ ödül törenimize katılan Cumhurbaşkanımıza ve ekonomi yönetimimize de arz etmiştik. Merkez Bankası’nın son düzenlemelerine baktığımızda talep ve beklentilerimizin önemli ölçüde karşılandığını görüyoruz. İhracat kredilerinin sınırlandırıcı tedbirlerin dışında tutulmasını, reeskont kredilerinde günlük limitin 1,5 milyar TL’ye yükseltilerek KOBİ payının artırılmasını büyük bir memnuniyetle karşıladık. Ayrıca reeskont kredilerinde yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunun kaldırılması ve kredi vadesi boyunca döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımlarının istisna tutulması ihracat ailemiz için büyük bir motivasyon kaynağı oluşturacak.

Bunun yanı sıra ihracat kredilerinin, sınırlandırıcı tedbirleri kapsamı dışında tutulması hem istihdamın devamlılığı hem de cari açığın kapatılması açısından son derece faydalı olacaktır. İhracatta bu yıl 265 milyar dolarlık bir hedefe odaklanmıştık. Merkez Bankası’nın yeni düzenlemeleri sayesinde hedefe ulaşma konusunda elimiz artık çok daha güçlendi.”

Bakmadan Geçme