İİT'den Türkiye'nin Kovid-19 mücadelesine övgü

SMIIC 'TÜBİTAK UME, güvenlik ve bilimsel yaklaşımlarla pandemi ile bir arada yaşamak için birçok önlemi de uygulamaya koydu.' tespitini yaptı.

(AKAJANS) - İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), örgüte üye devletlerce Kovid-19 ile mücadelede geliştirilen imkanları, standardizasyon, belgelendirme ve akreditasyon anlamında ortaya konulan performansları irdeleyen bir rapor yayımladı.

Akajans'ın rapordan yaptığı derlemeye göre, Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Fas, Endonezya, Malezya, Senegal ve Özbekistan’da alınan önlemler başlıklar halinde sıralandı.

Türkiye’nin Kovid-19’la mücadelesinden övgüyle bahsedildi.

 

Türkiye ( TÜBİTAK-UME)

Raporda Türkiye’den Ulusal Metroloji Enstitüsü (TÜBİTAK-UME) çalışmalarından bahsedildi.

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) raporunda Türkiye’nin Kovid-19’la mücadelesinden övgüyle bahsedildi. Raporun Türkiye ile ilgili bölümü şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti'nde Kovid-19'un yayılmaya başlamasından bu yana, Türk Hükümeti ve birçok kuruluş hemen çok geniş bir alanda birçok eylemde bulundu. Bu eylemler doğrultusunda TÜBİTAK UME, dünya çapındaki bu felaketin üstesinden gelinmesine katkı sağlamak için güvenlik ve bilimsel yaklaşımlarla pandemi ile bir arada yaşamak için birçok önlemi de uygulamaya koydu.”


Endonezya (BSN)

SMIIC, Endonezya’nın da virüsün bulaşmasını önlemede standardizasyon anlamında alınan önlemlere geniş yer verdi.

Raporun Endonezya ile ilgili bölümü şöyle:

“Endonezya'da COVID-19 virüsü enfeksiyonu 2 Mart 2020'de tespit edildi. Bu virüsün bulaşmasını önlemek için Endonezya hükümeti derhal bazı önlemler aldı; örneğin evin dışında maske takmak, evde kalmak, gerekirse evin dışına çıkmak, kalabalıktan kaçmak ve elleri sabun / el dezenfektanı ile daha sık temizlemek ve virüs ile bulaşma belirtileri gösteriyorsa sağlık kuruluşlarına gitmek. Cakarta gibi bölgesel hükümet ve Endonezya'daki bazı iller / şehirler, virüsün bulaşmasını azaltmak için “Pembatasan Sosial Berskala Besar (Büyük Ölçekli Sosyal Kısıtlama) uygulamaktadır.
BSN, Endonezya'daki salgının ele alınmasında Hükümeti desteklemek için bazı faaliyetler yürütmüştür. Virüs bulaşmasını önlemede standardizasyonla ilgili bazı faaliyetler şöyle:
BSN, BSN hizmetlerine çevrimiçi sağlar.
BSN, COVID 19 ile ilgili Kılavuz / Sağlık Protokolü sağlar.
BSN, Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya aracılığıyla Covid-19 hakkında Kamu Bilinci sağlar.
BSN, maske, tıbbi eldivenler, ventilatörler, mendil ve hastane çamaşırhanesi, elektromedikal ekipman, laboratuvar gibi dokuz kategoriye ayrılan COVID-19 salgınıyla ilgili Endonezya Ulusal Standartlarına (SNI) salt okunur ve flipbook formatında tam erişim sağlar. Yönetim sistemleri ve tıbbi cihazlar, eller, gözlükler, zemin dezenfektanı, tıbbi cihaz sterilizasyonu ve bu virüs kriziyle ilgili diğerleri.
BSN, COVID-19'un ölçümüyle ilgili ISO serbest erişim standardı bilgilerini halka yayar.
BSN, test yöntemi, çevrimiçi işlem, akıllı şehir, gıda güvenliği gibi standardizasyon perspektifinden COVID-19 ölçümüyle ilgili bazı web seminerleri gerçekleştirdi.” 

Malezya (DSM)


İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü, raporda Malezya’ya da geniş yer ayırdı.

Raporun Endonezya bölümünde şu ifadelere yer verildi:

 “Kovid-19 durumuna yanıt olarak, Malezya Standartları Departmanının (DSM), pandeminin yönetiminde rehberlik sağlamakla ilgili Malezya standartlarına (MS) ücretsiz görüntüleme erişimi imkanı sunuyor. Bu standartlar Malezya'nın durumuna ve ISO ve IEC gibi uluslararası standart organizasyonları dahil dünyanın her yerinden muadillerimizle karşılaştırmaya göre seçiliyor.
Standartların, kullanıcıların sorunları ele alması için veya pandeminin etkisini yönetmede proaktif önlemler olarak faydalı olabileceği bildiriliyor.”

Fas (IMANOR)

Raporda geniş yer bulan bir başka ülke ise Fas oldu.

Çalışmalarına geniş yer verilen Fas Standardizasyon Enstitüsünün (IMANOR) pandemiye karşı mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla, ilgili paydaşlarıyla birlikte aşağıdaki koruyucu ekipmanları kapsayan standartlar hazırladığı ve yayımladığı vurgulandı. Bu standartlar şöyle sıralandı:

  • NM / ST 21.5.200: Dokunmamış koruyucu kumaş yüz maskeleri 
  • NM / ST 21.5.201: Yeniden kullanılabilir koruyucu kumaş yüz maskeleri
  • NM / ST 21.5.204: Koruyucu vizörler 


Raporda şu bilgiler de paylaşıldı:

“IMANOR ayrıca yukarıda belirtilen standartların kapsamına giren ürünlerle ilgili olarak üç sertifika programı uygulamaya koydu. Halihazırda yaklaşık 150 firma bu standartlara göre sertifikalandırıldı ve yaklaşık 100 yüz firma daha sertifikasyon sürecini başlattı.
Standartların ve sertifikasyonun önemi ve tüketicinin korunmasındaki ve amaca uygun kaliteli ürünlerin üretilmesindeki rolü, son zamanlarda Fas'ta geniş bir medyada yer aldı ve çeşitli yollarla kamuoyunun dikkatine sunuldu."

Bakmadan Geçme