O bakanlık personeline iki farklı ödeme müjdesi

Danıştay, Tarım ve Orman Bakanlığı personelinin aynı gün içinde hem Ek Özel Hizmet (Arazi) Tazminatı hem de Kontrol Hizmetleri İlave Ödemesinden yararlanmasını engelleyen düzenlemeyi iptal ederek çalışanların mali haklarında iyileştirme sağladı.

Türkiye Danıştay 12. Dairesi, Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanlarının arazi görevlerindeki mali haklarını etkileyen kritik bir karara imza atarak, personelin aynı gün içinde hem Ek Özel Hizmet (Arazi) Tazminatı hem de Kontrol Hizmetleri İlave Ödemesi almasını engelleyen bakanlık uygulamasını iptal etti.

Karar, özellikle sahada görev yapan teknik personelin gelirlerinde artış yaratması ve teşkilat içinde mali motivasyonu yükseltmesi bakımından önem taşıyor. Sektör temsilcileri, düzenlemenin yaklaşık on binlerce personeli doğrudan etkileyebileceğini belirtiyor.

Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç Bir-Sen), 15 Şubat 2023’te yayımlanan ve Bakan Oluru ile yürürlüğe giren 238/31 sayılı Genel Yazıdaki düzenlemenin iptali için 7 Nisan 2023’te Danıştay’a başvurmuştu. Söz konusu genel yazı, personelin arazi tazminatı aldığı günlerde kontrol hizmetlerine yönelik ilave ödemeden yararlanamayacağını hükme bağlıyordu.

Uygulama, özellikle gıda denetimi, hayvan sağlığı, bitki sağlığı ve kırsal denetim görevlerini aynı anda sürdüren personelin gelirlerini önemli ölçüde sınırlıyordu.

Gelir Kaybı Gerekçesiyle Açılan Dava Personel Lehine Sonuçlandı

Danıştay 12. Dairesi kararında, genel yazının “Ek Özel Hizmet (Arazi) Tazminatından yararlanılan günler için Kontrol Hizmetleri ilave ödemesinin yapılmaması” hükmünü iptal etti. Böylece, personelin arazi görevi nedeniyle aldığı tazminat ile kontrol hizmeti ödemesinin artık birlikte ve aynı gün alınabilmesinin önü açıldı.

Toç Bir-Sen, kararın ardından yaptığı açıklamada düzenlemeyi “çalışanlarda ciddi gelir kaybına yol açan, objektifliği tartışmalı ve sahada motivasyonu düşüren bir uygulama” olarak nitelendirdi. Sendika, Danıştay’ın iptal kararının “personelin mali haklarında önemli bir iyileşme sağlayacağını ve gelir kayıplarını ortadan kaldıracağını” belirtti.Tarım ve Orman Bakanlığının Danıştay kararına uyum için yeni bir düzenleme yayıp yayımlamayacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak bakanlık kaynakları, mahkeme kararlarının gereğinin yapılacağını ve uygulamaya ilişkin teknik detayların kısa süre içinde netleşeceğini ifade ediyor.

Çalışan temsilcileri, kararın özellikle yoğun saha faaliyeti yürütülen dönemlerde denetim kapasitesini artıracağını, personelin sahadaki angajmanını güçlendireceğini ve “çifte ödeme yasağı” nedeniyle oluşan finansal belirsizliğin ortadan kalkacağını vurguluyor.

Sektörel Etki ve Bütçe Yansımaları

Ek ödeme düzenlemesinin iptali, sahada çalışan yüz binlerce denetim görevinin ekonomik karşılığının yeniden tanımlanması anlamına geliyor. Kamu maliyesi uzmanları, çifte ödeme hakkının bakanlık bütçesinde sınırlı fakat öngörülebilir bir artış yaratacağını, buna karşılık saha görevlerinin niteliği ve verimliliği açısından pozitif etki oluşturabileceğini değerlendiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görevli veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, gıda kontrol görevlileri ve teknik personel, hem arazi hem de kontrol faaliyetlerinin büyük bölümünü eş zamanlı yürüttükleri için kararın mali sonuçlarının kısa süre içinde çalışanlara yansımaya başlaması bekleniyor.

Bakmadan Geçme

Akajans - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!