Kırım Tatar Kültür Dernekleri ve Nogay Türkleri Dernekleri Federasyonları ile Nogay Vakfı Değerlendirme Toplantısı

Kırım Tatar Kültür Dernekleri ve Nogay Türkleri Dernekleri Federasyonları ile Nogay Vakfı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kırım Tatar Kültür Dernekleri ve Nogay Türkleri Dernekleri Federasyonları ile Nogay Vakfı Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

Nogay Türkleri ile akraba ve diğer çevre toplulukların; tarihini, edebiyatını, kültürünü, müziğini ve halk oyunlarını; derlemek, yaymak ve üyelerini arasında gerekli yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşmayı sağlamak, ekonomik ve ticari işbirliklerini geliştirmek, sağlık, kültür, eğitim ve sosyal konularda faaliyet göstermek, toplumsal hayat ile ilgili konut, ibadethane vb. sosyal tesis kurmak bu alanlarda gayrimenkul edinmek ve her türlü faaliyet göstermek ile ülkemizin kültür, sanat ve turizm değerleri ve zenginliklerini yaşatıcı, yayıcı ve destekleyici, geliştirici ve tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak, çevre topluluklar ile işbirliği yapmak amacıyla, Sami Nogay ve Ünver Sel’in girişimleri ile Ankara merkezli kurulan, Nogay Kalkınma ve Eğitim Vakfı (NOGAY-EV), ulusal ve yabancı basında ilgiyle karşılanmıştı. Nogay Vakfı bir ilk olma özelliği taşıyor.

NOGAY-EV’in amblemi 750 yıl önce Altınordu Baş Komutanı Başbuğ Nogay Han’ın kullandığı ilk Nogay Bayrağındaki tamgadan oluşuyor. NOGAY -EV Başkanı Sami Nogay ile Nogay Türkleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Celalettin Erbay birlikte paydaş kuruluşlar olarak, eşgüdümlü çalışma kararı aldılar. Bu kapsamda Türkiye dışındaki Nogayları temsilen; Dağıstan, Çeçenistan, Karaçay-Çerkez, Stavrapol Bölgesi, Astrahan Bölgesi. Kırım, Kazakistan, Kırgızistan, Litvanya, Romanya, Bulgaristan, Afganistan ve İran’da temsilciliklerin açılması planlanıyor.

Yeni dönem yeni strateji

Türkiye Rusya Diaspora Yurttaşları Lideri, Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel, Nogay Kalkınma ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Sami Nogay ve Nogay Türkleri Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celalettin Erbay; Türkiye, Rusya, Kırım, Nogay, Kafkasya ve Balkanlar gündemiyle istişare toplantısı yaptı.

Birlikte hareket ve iş birliği konuları ve faaliyet planı konuşuldu. Toplantı Ankara Ulus’ta bulunan Nogay Türkleri Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan başkanlar Türk milleti ve vatan toprakları için iş birliğinin hayırlı olmasını dilediler.

Bakmadan Geçme