Gübre firmalarına yaklaşık 1 milyon lira ceza
Ağustos 2020 itibarıyla toplam 9 bin 226 üretici ve dağıtıcı denetlendi. Mevzuata aykırı görülenlere 831 bin TL idari para cezası uygulandı.
(AKAJANS) - Ağustos 2020 itibarıyla Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği kapsamında toplam 9.226 üretici ve dağıtıcı denetlendi. Mevzuata aykırı görülenlere 831 bin TL idari para cezası uygulandı.
CHP Manisa Milletvekil Bekir Başevirgen'in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, usulüne uygun gübre üretimi yapmayan firmalara ve verilen cezalara ilişkin bilgi verdi.
Pakdemirli, Bakanlıkça, Yönetmelik kapsamında firmaların piyasaya arz ettikleri ürünlerin denetlendiğini bildirdi.
Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre, Ağustos 2020 itibarıyla toplam 9.226 üretici ve dağıtıcı denetlendi. Mevzuata aykırı görülenlere 831 bin TL idari para cezası uygulandı.
Türkiye'de Eylül 2020 itibarıyle gübre üretimi yapan toplam firma sayısının 1.617 olduğunu açıklayan Pakdemirli, “Piyasa denetimleri, İl Müdürlükleri tarafından hazırlanan yıllık "Gübre Denetim Programı” çerçevesinde, şikâyet denetimleri ise şikâyet/ihbar ile ilgili müracaatların İl Müdürlüğüne iletildiği tarihten itibaren yapılmaktadır.” bilgisini paylaştı.
Pakdemirli şunları kaydetti:
“Güvenli olmayan; ağır metal ve sağlık parametreleri bakımından teknik düzenlemeye uygun olmayan ürünlere yönelik olarak; 4703 sayılı Kanuna ve bu Kanuna bağlı olarak yayımlanan “Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğine” göre; ürünün piyasaya arzının yasaklanmasını sağlamak, piyasaya arz edilmiş ürünün toplanmasını sağlamak, ürüne ilişkin güvensizliğin üretici tarafından giderilmesinin mümkün olduğu hallerde, ilgili teknik düzenlemede belirtilen süre içinde, bu sürenin belirtilmemiş olması halinde İl Müdürlüğünce belirlenecek süre içinde ürünün güvenli hale getirilmesi için üreticiyi uyarmak, ürünün üretici tarafından güvenli hale getirilmemesi veya ürünün güvenli hale getirilmesinin imkânsız olduğu durumlarda, taşıdığı riske göre kısmen veya tamamen bertarafını sağlamak ve bu önlemler hakkında gerekli bilgilerin, onay süreci ile kesinleşmesini takip edecek on gün içerisinde masrafları üreticiden karşılanmak üzere, Ülke genelin de dağıtımı ve yayını yapılan iki gazete ile iki televizyon kanalında ilani suretiyle, risk altındaki kişilere duyurulması şeklinde tedbirler uygulanmaktadır.
Denetimlerde uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda 4703 sayılı Kanuna göre para cezası uygulanmaktadır. Para cezaları her yıl çıkarılan 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunla Düzenlenmiş Olan İdari Para Cezalarının Yeni Değerlerinin Duyurulmasına İlişkin Tebliğ ile güncellenmektedir. Ayrıca, güvenli olmayan ürünler, ağır metal ve sağlık parametreleri bakımından teknik düzenlemeye uygun olmayan ürünler, taklit ve tağşiş ürünler ile son kullanma tarihi geçmiş olan ürünlerin tespiti halinde risk değerlendirme yapılarak bahsedilen yaptırımlara ilave olarak sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
Piyasaya Arz Edilen Gübrelerin İzlenmesine Yönelik Tebliğ (Tebliğ No: 2017/17) kapsamında yürütülen Gübre Takip Sistemi (GTS) uygulaması ile üreticiler, dağıtıcılar, piyasaya arz edilen ürünler kayıt altına alınmakta ve gübreler üretiminden son kullanıcıya kadar bütün tedarik zincirinde izlenebilmektedir. Piyasaya tedarik edilen ürünler de Bakanlıkça belirlenen yıllık denetim planı dâhilinde ve şikâyetler üzerine sürekli denetime tabi tutularak ürünlerin tescil belgelerine ve ilgili teknik düzenlemelere uygunluğu kontrol edilmektedir. Bu amaçla 2020 yılında denetimler artırılmış ve bir önceki yıla göre %57 daha fazla içerik analizi yapılması planlanmıştır.”