2 milyon kişinin işini kaybettiği iddiası mercek altında
İstihdamın artırılmasına ve işsizliğin düşürülmesine yönelik yapılan çalışmalara ilişkin yürütülen çalışmalar TBMM çatısı altında masaya yatırıldı.
(AKAJANS) - Bir yılda 2 milyon kişinin işini kaybettiği iddiası bağlamında, istihdamın artırılmasına ve işsizliğin düşürülmesine yönelik yapılan çalışmalar Mecliste mercek altına alındı.
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Sibel Özdemir; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Türkiye’de son bir yılda 1 milyon 981 bin kişinin işini kaybettiği, işsiz sayısının 11 milyonu bulduğu, gençlerin umudunu kaybettiği ve geleceğe güvenle bakamadığı bir süreçten geçildiğini dile getiren Özdemir önergesinde, konuya ilişkin rakamları şöyle hatırlattı:
“TÜİK verilerine göre işsizlik oranı yüzde 13,4 seviyesinde. Gerçek işsiz sayısı ise son bir yılda 2 milyon 114 bini bularak 8 milyon 779 bin kişiye yükseldi. Bu yöntemle hesaplanan işsizlik oranı ise yüzde 19'dan yüzde 25'e çıkmaktadır. Öte yandan istihdamda gibi gözüktükleri halde iş arayan bu 2 milyona yakın kişi de dahil edildiğinde ise geniş anlamda işsiz sayısı 10 milyon 742 bine yükselmektedir. Dolayısıyla son bir yılda 3 milyon 18 bin kişi artan geniş anlamda işsizlerin işgücüne oranı ise yüzde 30'u bulmaktadır.”
Türkiye’nin bir yandan hızla yaşlanırken genç nüfusunu firsata çeviremediğini dile getiren Özdemir şöyle devam etti:
“Çalışmak isteyen her 100 gençten (15-24 yaş arası) 26'sı iş bulamıyor. Bunun yüzde 36'dan fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Aynı yaş grubundaki gençlerin yüzde 29'u (3 milyon 431 bin genç) ne eğitime devam ediyor ne de bir işte çalışıyor. Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı 15-29 yaş gurubu için ise yüzde 33 olarak (5 milyon 852 bin genç) hesaplanmaktadır. Siyasi iktidarın tek başına ülkeyi yönettiği 18 yıllık süreçte Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne üye 35 ülke arasında eğitimde ve istihdamda olmayan gençler sıralamasında maalesef birinci sıraya gerilemiştir.”
İstihdamın artırılması ve işsizliğin düşürülmesine yönelik politikaları irdeleyen Sibel Özdemir, Bakan Selçuk’a şu soruları yönelttti:
"1) İstihdamın artırılması ve işsizliğin düşürülmesine yönelik Bakanlığınızın kısa ve uzun dönemli politikası nedir? Göreve geldiğiniz günden bu yana Bakanlık olarak hayata geçirdiğiniz hangi somut politikalar neticesinde hangi sektörlerde toplam kaç kişiye istihdam yaratılmıştır? Bahse konu dönemde kaç kişi işsiz kalmıştır?
2) Her 100 gencimizden (15-24 yaş arası) 26'sının iş bulamadığı, 29'unun ne eğitime devam ettiği ne de çalıştığı, gençlerin önemli bir oranının geleceklerinden ve iktidarda olduğunuz bu ülkeden umudu kestiği bir dönemde, Bakanlığınız hangi somut adımları atmaktadır?
3) Ekonomi uzmanlarının, resmi işsizlik oranının yüzde 25'e ve genç işsizlik oranının da yüzde 40'a ulaşacağına ilişkin tahmin ve uyarılarını Bakanlığınız dikkate almakta mıdır?
4) İŞKUR’a 2002 yılından bugüne kadar yıllar itibariyle toplam kaç kişi iş başvurusunda bulunmuş ve iş başvurusunda bulunan kaç kişi bir işe yerleştirilmiştir? 5) Pandemiden olumsuz etkilenen ve sabit giderlerini dahi ödemekte sıkıntı yaşayan esnafa yönelik yeni bir destek paketi gündeminizde midir?"