Memleket Partisi lideri ve 13. cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce kimdir?

Muharrem İnce'nin özgeçmişi

Zekiye ve Şerif İnce çiftinin ilk çocuğu Muharrem İnce, 4 Mayıs 1964 tarihinde Yalova’nın Elmalık Köyü’nde dünyaya geldi. O özel günü annesi Zekiye şöyle anlatır: “Ağaçlar çiçek açmıştı. Mübarek Muharrem ayıydı. Sabah ezanıyla birlikte doğdu. O yüzden adını Muharrem koyduk.”

İlkokulu doğduğu köyde, ortaokulu Yalova Ortaokulu'nda, lise öğrenimini ise Yalova Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamlayan Muharrem İnce, çiftçi bir ailenin ve kamyon şoförü bir babanın oğlu olarak, çobanlık, tütün işçiliği, tornacılık ve otobüs muavinliği gibi birçok işte çalışarak ailesine destek oldu.

Akranları doktor, hâkim, pilot olmayı hayal ederken, o "öğretmen olacağım" diyerek bu hayaline sadık kaldı. Balıkesir'deki Necatibey Eğitim Fakültesi Fizik-Kimya Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, fizik öğretmeni olarak birçok lisede çalıştı. Ayrıca lise müdürü olarak görev yaptı ve Yalova Spor Kulübü'nde yöneticilik ve Basın Sözcülüğü görevlerini üstlendi. Muharrem İnce, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da görevler aldı ve Yalova Atatürkçü Düşünce Derneği Yalova İl Başkanlığı görevinde bulundu.

Zekiye ve Şerif İnce'nin oğlu Muharrem, Yalova'nın Elmalık Köyü'nde doğduğunda, hayatının bu kadar büyük bir siyasi kariyere sahip olacağından habersizdi elbette. İlkokulu köyünde, ortaokulu ve lisesi Yalova'da okudu ve ailesine yardım etmek için birçok işte çalıştı.

Ancak genç Muharrem'in hayali öğretmen olmaktı ve bu hayalini gerçekleştirdi. Fizik öğretmeni olarak çeşitli liselerde çalıştı ve spora olan tutkusu nedeniyle Yalova Spor Kulübü'nde yöneticilik ve Basın Sözcülüğü görevlerini de üstlendi.

Sonra, 1999 yılında CHP Yalova İl Başkanı oldu ve 2002 seçimlerinde CHP Yalova Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Halkın refah ve mutluluğundan yana politikalar üreten İnce, CHP içinde de çeşitli görevler üstlendi ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı'na iki kez aday oldu.

 

Muharrem İnce, Türkiye'nin dört bir yanını karış karış dolaşarak, 50 günde 67 ilde 107 miting yaptı. Halkın ilgisini ve sevgisini kazanan İnce, Cumhurbaşkanlığı yarışında yüzde 30,67 oy oranıyla ikinci oldu. Bu sonuç, Cumhuriyet Halk Partisi için büyük bir başarıydı; zira Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığıyla, 27 yıl sonra ilk kez yüzde 30 oy oranını aşmış oldular. İnce'nin karizması ve halka yakınlığı, Türkiye'nin politik arenalarında uzun süre konuşulacak bir etki yaratmıştı.

İnce, Türkiye'nin birçok farklı şehrinde halkla buluştu. Doğu'dan Batı'ya, kuzeyden güneye, Muş'tan Ordu'ya, Adana'dan Balıkesir'e, Çorum'dan Mardin'e kadar 51 ilde sevgiyle karşılandı.

Ancak 8 Şubat 2021'de, Cumhuriyet Halk Partisi'nden ayrılarak, Anadolu halkının siyasi baskılar ve ekonomik krizle karşı karşıya kaldığı zorlu koşullarında yanında olmak için "Memleket Hareketi"ni partiye dönüştüreceğini açıkladı.

Sonunda, 18 Mayıs 2021'de Memleket Partisi'nin Kurucu Genel Başkanı oldu. Ve 18 Eylül 2021'de, Memleket Partisi üyelerinin oybirliğiyle Genel Başkan olarak seçildi.

Muharrem İnce'nin ailesi de onunla birlikte önemli bir yer tutuyor. Öğretmen eşi Ülkü İnce ile bir oğlu olan Salih Arda ve bir torunu olan Meriç Asya ile mutlu bir aile hayatı yaşıyorlar.

Bakmadan Geçme