Dünyadan Erdoğan'a tebrik mesajı yağdı

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turunda oy sayma işlemi devam ederken, henüz resmi sonuçlar açıklanmadı. Kesin olmayan sonuçlara göre Erdoğan'ın 13. cumhurbaşkanı olması kesinleşirken dünyadan tebrik mesajları gelmeye başladı.

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turunda oy sayma işlemi devam ederken, henüz resmi sonuçlar açıklanmadı. Kesin olmayan sonuçlara göre Erdoğan'ın 13. cumhurbaşkanı olması kesinleşirken dünyadan tebrik mesajları gelmeye başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden seçim başarısı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Türkçe olarak paylaştığı sosyal medya mesajında, "Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Başka ülkelerden de tebrik mesajları geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti.

Ayrıca, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ettiler.

ABD

ABD Başkanı Joe Biden, YSK'nin geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Biden, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesi nedeniyle onu kutladığını bildirdi. Biden ayrıca, NATO müttefikleri olarak ikili meseleler ve ortak küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmayı sürdürmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesi üzerine tebriklerini iletti. Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, geçici sonuçlara göre göreve seçilen Erdoğan'ı tebrik etti ve birlikte çalışmaya devam ederek temmuzdaki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Bu tebrik mesajıyla Stoltenberg, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevine devam etmesiyle birlikte NATO ve Türkiye arasındaki işbirliğinin devam edeceğini vurgulamış oldu.

Bu tebrik mesajı, ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin devam etmesi ve NATO çerçevesinde işbirliğinin güçlendirilmesi konusundaki taahhütleri yansıtıyor. Biden'ın mesajı, ikili ilişkilerin ve küresel meselelerin ele alınmasında işbirliği yapma niyetini vurguluyor.

RUSYA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim başarısı dolayısıyla gönderdiği mesajla tebrik etti.

AVRUPA BİRLİĞİ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Erdoğan'ı tebrik etti.

AB Konseyi Başkanı Michel, sosyal medya üzerinden yaptığı mesajda Erdoğan'ı yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı kutladı. Michel, gelecek yıllarda tekrar birlikte çalışmayı ve ilişkileri derinleştirmeyi sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Erdoğan'ı seçimi kazandığı için tebrik ederek, "AB-Türkiye ilişkilerini geliştirmeye devam etmek için sabırsızlanıyorum. Hem Türkiye hem de AB için stratejik bir öneme sahip olan ilişkileri ilerletmek, halklarımızın çıkarına olacaktır." şeklinde bir açıklama yaptı.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Erdoğan'ı tebrik etti.

Başbakan Scholz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Almanya ve Türkiye'nin yakın ortaklar ve müttefikler olduğunu belirterek, güçlü sosyal ve ekonomik bağlara sahip olduklarını ifade etti. Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı kutladığını ve şimdi ortak meseleleri yeni bir ivmeyle ilerletmek istediklerini dile getirdi.

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak seçimdeki başarısından dolayı kutladı ve en kısa zamanda Azerbaycan'a beklediğini iletti.

KATAR

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy sayma işlemi devam ederken tebrik etti. Katar Emiri, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan, zaferini kutlarım ve yeni dönemin için başarılar dilerim" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türk halkının ilerleme ve refah için arzuladığı şeyleri gerçekleştirmesini ve iki ülkenin güçlü ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni etti.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından Türkçe olarak paylaştığı mesajda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Macron, mesajında "Fransa ve Türkiye'nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var. Avrupa'ya barışın geri gelmesi, Akdeniz İttifakımızın geleceği, Akdeniz denizi. Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

MACARİSTAN

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ettiğini açıkladı. Orban, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Tebrikler, Sayın Cumhurbaşkanı!" ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

LİBYA

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçimi önde götürmesinden dolayı tebrik etti. Libya Başbakanlığına ait resmi Facebook sayfasında yayımlanan tebrik mesajında Dibeybe, Erdoğan'ı bir dönem daha Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı için tebrik ettiğini belirtti. Ayrıca Türk halkının Erdoğan'a olan güveni ve projelerinin başarısını yenilediğini ifade etti. Dibeybe, muhalefete hitaben ise siyasi ve demokratik sürece sahip çıktıkları için Türk muhalefetini selamladı.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti. Mirziyoyev, görüşmede Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutladı ve seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'deki seçimlerin hayırlı olmasını dileyerek, "Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye için Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanması bizler için önemliydi" dedi. Üstel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yeni dönemde başarılar dileyerek, seçim sonuçlarının Türk milleti için de hayırlı olmasını temenni etti.

PAKİSTAN

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasetini kamu hizmetine bağlayan dünyadaki birkaç liderden biri olduğunu belirterek, Erdoğan'ın baskı altındaki Müslümanların güç kaynağı ve vazgeçilmez hakları için coşkulu bir ses olduğunu vurguladı.

SIRBİSTAN

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yayımladığı tebrik mesajında, Erdoğan'ı seçim zaferi sebebiyle tebrik ederek, "Şahsım ve Sırbistan halkı adına yeniden cumhurbaşkanı seçilmenizi gönülden kutlarım. Bu dönemde de ülkenizin gelişimi ve halkınızın iyiliği için çalışacağınıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

CEZAYİR

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, tebrik mesajında, "Sayın Cumhurbaşkanı ve Değerli Kardeşim" sözleriyle başlayarak, "Kardeş Türkiye halkının sayın liderinize olan güveninin yeniden canlanmasını memnuniyetle karşılıyor ve sizin adınıza ve Cezayir halkı adına tebriklerimizi sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme