CHP lideri ve 13. cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun özgeçmişi

Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde, 1948 yılında dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokulu Anadolu'nun farklı şehirlerinde tamamladıktan sonra Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) kaydoldu. 1971 yılında buradan mezun oldu.

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzman Yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Hesap Uzmanı olarak görev yaptı ve bir yıl boyunca Fransa'da kaldı. 1983 yılına kadar hesap uzmanlığına devam eden Kılıçdaroğlu, daha sonra Gelirler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Burada önce Daire Başkanı olarak çalıştı, ardından da Genel Müdür Yardımcısı oldu. 1991 yılında Bağ-Kur'a atanarak genel müdürlük görevine getirilen Kılıçdaroğlu, 1992 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Genel Müdürlüğü'ne geçti.

Kılıçdaroğlu, kısa bir süreliğine Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. 1994 yılında, Ekonomik Trend Dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçildi. Kendi isteğiyle 1999 yılı Ocak ayında Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.

CHP lideri, üniversite yıllarında kayıtdışı ekonomi konusuna olan ilgisini keşfetti ve Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonuna başkanlık etti. Aynı dönemde Hacettepe Üniversitesinde ekonomi dersleri verdi.

Daha sonra Türkiye İş Bankasında Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaparken, ülkenin politik sahnesine atıldı. 3 Kasım 2002'deki milletvekili seçimlerinde, İstanbul'dan CHP milletvekili seçildi. CHP Merkez Yönetim Kurulunda yer aldı ve 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. O dönemde CHP Grup Başkanvekilliği yaptı ve sonrasında Genel Başkanlığa aday oldu.

22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. CHP Olağan Kurultayı'nda, Kemal Kılıçdaroğlu, partinin genel başkanı seçildi. Bu noktada, hem ülke ekonomisi hem de politikasındaki deneyimleri ile CHP'nin lideri olarak, Türkiye'nin geleceği için önemli bir rol oynadı.

AKAJANS

Bakmadan Geçme